Gigantikus faszószék a Duna-kanyar fölött

Jó masszív, van benne anyag! - ez volt az első, kicsit ironikus mondat, amit a Prédikálószéken hétvégén átadott kilátón hallottam. Az új, 12 méter magas kilátó fura, fordított, háromszög-rácsozatú, félkúp formájú szerkezetének tervezési koncepcióját nem ismerem, de valószínűsítem, hogy Koller József építész a csúcs nevéből kiindulva egy templomi szószékre utalhatott vele. (Sejtésemet erősíti, hogy egy nagy fakeresztet is állítottak elé.)

Koller Józsefnek nem ez az első fura formájú kilátója, az elmúlt években a Hármashatár-hegyre, a Pilis-tetőre, és Piliscsaba fölé is álmodott különleges alakú fakilátókat. Ezek közül úgy érzem, a Prédikálószékre épített sikerült a legkevésbé.

Eleve át kellett hidalnia azt a problémát, hogy a körkilátás lehetetlen (igaz, a látnivaló csemege, a Duna-kanyar minden ízében képben van), valamint azt, hogy a panoráma a csúcs sziklaormára kiállva eddig is tökéletesen élvezhető volt. A kilátó a körkilátást továbbra sem tudja nyújtani, és sokkal nem lett szebb a kilátás sem. Funkcionálisan tehát felesleges volt megépíteni, és a tömege is zavaróan nagy.

Viszont, ahogy az már a korábban megépített kilátóknál is látszott, rengeteg látogatót vonzanak. A Prédikálószék valószínűleg egyszer sem látott még ennyi embert, mint most hétvégén. Ahogy elnéztem a túraruházatokat, hát, főként nem a vén túramókusok kapaszkodtak fel a 639 méter magas csúcsra. Ha az ideérkező friss eresztésből csak az ötöde elkezd túrázni, már megérte a kilátó megépítése. Amúgy én is találtam magamnak érdekességet: a kilátó széles terasza kiváló alvóhely jó hálózsákkal. Meg is beszéltük, télen visszajövünk ide.

A kilátót 3 irányból lehet megközelíteni: a legjobb, de egyben legizzasztóbb Dömösről indul a zöld jelzésen, majd a Kaintz-forrásnál a piros háromszöggel jelzett meredek, 2 kilométeres gerincen kell felkapaszkodni. (Térkép a lenti képgalériában.) Útközben kinyílik a táj, és megmutatják magukat a Vadálló-kövek érdekes alakzatai. Mi ezen mentünk.

Már Dömösnél látszott, hogy a nagy forgalom miatt nyitva van több, a turistákra szakosodott utcai árus, a szilvás forralt bortól a kürtöskalácsig mindenfélét kínáltak az út mentén. Velünk együtt két csoport is indult. És nem ám a rendkívül népszerű Rám-szakadékba tartottak, hanem mind fel, a Prédikálószékre. A tüdőköptető kaptatón találkoztam egy kislányával kapaszkodó anyukával, aki lihegve megjegyezte, hogy olvasta a blogomat, ezért is indultak el, de már egy kicsit haragszik rám. De csak egy kicsit!, tette hozzá.

A másik irány a Dobogókő, az út jele itt is a piros háromszög. Ez az útvonal két kilométerrel hosszabb, de nem ennyire meredek. A harmadik irány pedig új, a Kis-Som-hegy előtti parkolóból egy nagyon rövid, nagyon könnyű úton lehet felmenni. Gondolom innen érkezett az a jó pár hegyi kerékpáros is, akik friss elemként feltűntek a Prédikálószéken.

Fontos tudni még, hogy a kilátó ingyenes. További képek a képgalériában:

Kommentelheted a posztot, ajánlhatsz más jó helyeket a Szép kilátás! blog Facebook-oldalán is, sőt lájkold a blogot, ha még nem tetted!

Forrás: http://szepkilatas.blog.hu/2016/10/26/gigantikus_faszoszek_a_duna-kanyar_folott

<< Vissza a listához